Tags

, , , , , , , , ,

fermented salted crab dish

Tôi thấy mình là người hạnh phúc.

Hạnh phúc vì có những người bạn nấu ăn ngon, nuôi con giỏi.

Khi các bạn ấy nấu ăn nuôi con hay nấu theo sở thích, các bạn ấy nuôi luôn cả tôi.

Chủ nhật cùng bạn Xì Trum sang nhà Trâm dắt mấy đứa nhóc ra công viên chơi cầu tuột, đi xe lửa, chụp hình.

The train goes round and round

Chị em nhà Trâm làm bún thịt nướng chả giò, làm chè đậu xanh đãi tôi và Xì ăn trưa.

Bún thịt nướng - rice vermicelli noodle with deep fried spring rolls and grilled meat

Chị em nhà Trâm còn làm cá bống kho tiêu và ba khía xách về.

Cá bống trứng kho - tiny fishes in clay pot

Tôi thích ăn ba khía. Tôi cứ  thắc mắc ba khía có cái gì ngon đâu mà thích? Rồi tự trả lời: Ờ! Chắc tại nó thúi ;-D Cái gì thúi thường ngon.

Hôm vừa rồi lang thang bên blog của người miền Tây, thấy anh có post bài về mắm ba khía. Hay quá! Làm tôi thèm ngủ không được. Mấy bữa sau thì Trâm đi chợ mua được ba khía làm mắm. Đúng là có số hưởng.

Mắm ba khía mà bạn tôi chế biến là xé ra trộn với me, tỏi, ớt, dấm, đường, khế chua, rau răm. Làm mắm ba khía rất đơn giản nhưng muốn ngon thì phải có kinh nghiệm. Ba khía rửa sạch, quậy nước muối đổ vào. Nước không dư không thiếu. Mặn quá thịt bớt ngon, lạt dễ bị hư. Nước muối nấu sôi, vớt bọt cho trong, chờ nguội đổ vào rồi đậy kín khoảng 4-5 hôm là ăn được.

Trộn ba khía muối đòi hỏi sự khéo léo của người nội trợ. Dùng tay tách rời từng chân, càng, bẻ bỏ phần gai nhọn. Gạch son con cái có thể giữ nguyên trong mai dành trộn với cơm, nhưng để món ăn đậm đà hương vị và hấp dẫn bởi màu sắc thì trộn chung với thịt ba khía. Cho tỏi thật nhiều, ớt thật cay cùng với chanh, đường, me, bột ngọt, khế xắt lát, rau răm chờ gia vị thấm ít nhất một giờ. Mẹ Thư nhà bạn Châu trộn ba khía muối xong để tủ lạnh vài ngày rồi lấy ra ăn với cơm. Bạn Xì khoái ăn ba khía với khoai lang nướng. Tôi khoái ăn ba khía với bún, rau lang, rau muống luộc. Mổi nhà ăn mổi kiểu, kiểu nào cũng ngon!!!

mắm ba khía with rice vermicelli noodles and boiled water spinach

Mắm ba khía [I intend to keep the Vietnamese name of this fermented crab dish. It’s hard to get a right translation].

I find myself a happy person.
Happy to have friends who know how to cook good foods, how to be good parents. Happy to eat their foods.

Last Sunday, Smurf and I visited Tram Do, took her kids to the park, played “the train goes round and round”, photographed the family.

The Do’s sisters offered rice vermicelli noodles with deep fried spring rolls and grilled meat for lunch, green bean sweet soup for dessert. They also gave some doggy bags of tiny fishes cooked in clay pot and my favorite fermented crab dish “mắm ba khía” for us to bring home *.*

I love “mắm ba khía”. There has nothing special about this type of food. It’s food for the poor. It’s smelly. But it’s delicious! Yes, smelly but delicious!

Few days ago, I was wandering Người Miền Tây’s blog and read one of his post about the dish. Sh*t! It made me could not sleep. Then Tram called and she was excited about making “mắm ba khía”. I am a lucky one!

lots of garlic, very spicy chillies with tamarind, lemon, sugar, sour star fruit, Vietnamese coriander and spices

Making “mắm ba khía” is torn apart the salted crabs and mixed with tamarind, garlic, chilly, vinegar, sugar, sour star fruit, Vietnamese coriander (rau răm). It sounds simple but you must have experience how to make it good. Ba khía (the salted crab) need to be clean first and put into a big pot. Pour boiled salt water to the pot till it reaches the surface. Water should be balance. If it is too salty, the crab does not taste good. If it is less salty, it’s easy to stale. Salted water is boiled, remove the foam, cool down then pour to the pot. Keep it in a covered container for about 4-5 days before eat.

Mixing “ba khía” requires the ingenuity of the housewives. Use your hands to torn apart the crabs, break off the thorns. The crab’s egg can remain with the exoskeleton for future use of mixing with rice. For flavored food and intrigued by colors, they also can be mixed with “ba khía” ’s meat. Using lots of garlic, very spicy chillies with seasoning, tamarind, lemon, sugar, sour star fruit, Vietnamese coriander and spices marinate at least an hour. Mommy Thu, Chau’s mother normally leaves mắm ba khía in the refrigerator for several days then later eat with rice. Smurf’s favorite way to eat is with baked sweet potatoes. I like to eat mắm ba khía with rice vermicelli noodles and boiled water spinach. Everyone has its own style. It’s yummy anyway!

with garlic bread (bánh mì bơ tỏi)

Before I went home, I received an unexpected gift.

Gift from bé Na, Tram's first daughter

Advertisements